nationale feestdag


nationale feestdag 1.0

feestdag waarop men de natie als zelfstandige gemeenschap viert

Algemene voorbeelden


Sedert 1949 viert men Koninginnedag op 30 april, de verjaardag van wijlen koningin Juliana. En het was op de Nederlandse nationale feestdag in 1980 dat Beatrix haar moeder opvolgde. Vanaf 2014 valt die feestdag 3 dagen vroeger, omdat het dan de verjaardag is van de kroonprins (Geboren op 27 april 1967). Dan is het op Koningsdag nationale feestdag.

http://blog.seniorennet.be/marcel2006/archief.php?ID=1328538,

Eén van de activiteiten van het consulaat-generaal is het organiseren van de jaarlijkse ontvangst ter gelegenheid van de Nederlandse nationale feestdag. In 2014 de allereerste Koningsdag!

http://munchen.nlconsulaat.org/nieuws/2013/12/oproep-aan-mobility-sector.html,

Fransen hebben iets met revolutie en barricades. Niet voor niets gaat hun nationale feestdag, le quatorze juillet, terug op de bestorming van de Bastille tijdens de Franse Revolutie.

De Standaard,

nationale feestdag 2.0

landelijk algemeen erkende feestdag

Algemene voorbeelden


In 1990 heeft de regering de vijfde mei aangewezen als jaarlijkse nationale feestdag. Hiermee kwam een einde aan de situatie dat 5 mei alleen eens in de vijf jaar een nationale feestdag was.

http://www.4en5mei.nl/01mei.html

Enkele handelaars drukten hun ongenoegen uit over de beweeglijkheid van de markt. Een uur voor het slot bedroeg het verlies nog 13 punten, op 6.749. Tokio kon een dagje rust goed gebruiken en die dag kwam er gisteren in de vorm van een nationale feestdag.

De Standaard,